فرمانده کارخانه نوآوری و صنایع دریایی ارتش: رویداد ملی دریامحور می‌تواند دانش پیشرفته صنایع وابسته دریایی را از خشکی به دریا بکشاند

ناخدا کریم اکبری گفت: رویداد ملی دریامحور بستر بسیار مناسبی است تا با حضور گروه‌های دانش‌بنیان و متخصص در کنار فعالان و صاحبان صنایع دریایی میان خشکی و دریا پیوند ایجاد کند و دانش پیشرفته و تولیدشده در خشکی را برای اجرا به دریا بکشاند.

به‌گفته فرمانده کارخانه نوآوری و صنایع دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران، صنعت دریا با توجه به اختصاص بیش از ۹۰ درصد تجارت جهانی به حوزه دریا، رکن اساسی و بنیادی در اقتصاد جهانی است.
به‌گزارش کمیته رسانه‌ رویداد ملی کارآفرینی، نوآوری و صنایع خلاق دریامحور؛ فرمانده کارخانه نوآوری و صنایع دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران در گفت‌وگو با خبرنگار کمیته رسانه این رویداد ملی، درباره اهمیت محور صنایع دریایی  در رویداد دریامحور گفت: هدف محور صنایع دریایی در رویداد ملی کارآفرینی، نوآوری و صنایع خلاق دریامحور، معرفی ظرفیت و فرصت‌ها برای ورود گروه‌ها، هسته‌ها، شرکت‌های خلاق، نوآور و دانش‌بنیان به عرصه تولیدات و خدمات دریایی و ایجاد حلقه اتصالی برای نتیجه‌بخش کردن تلاش‌‌های این گروه‌ها به اقتصاد دریا است.
ناخدا کریم اکبری افزود: این کار مهم می‌تواند ایجاد نقطه امیدی برای تلاشگران حوزه علم، دانش و فناوری باشد تا بدانند که می‌توانند در این عرصه با اطمینان ورود کرده و خدمات فناورانه خود را بدون واسطه و انحراف به اقتصاد دریایی متصل کنند.
فرمانده کارخانه نوآوری و صنایع دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران در پاسخ به این رسش که باید چه اقداماتی در محور صنایع دریایی با توجه به رویداد انجام شود، گفت: فناوری‌هایی که در بخش غیردریایی فعال شده و امروزه می‌توانند در صنعت دریایی اثرگذار و عملیاتی شوند؛ موضوعاتی که از منظر دانشی و دارایی‌های سرمایه انسانی به بلوغ کافی رسیده‌اند و منتظر ورود به صنعت هستند از جمله این فرصت‌ها هستند.
اکبری ادامه داد:  فرصت‌هایی که امروزه به‌عنوان نقاط رقابتی در صنعت دریایی چالش‌برانگیز شده و می‌تواند در یک بستر مناسب به آن‌ها پرداخته شود و این رویداد از این بسترها است؛  همچنین کاستی‌ها، خلاءهای مهارتی و دانشی که باید در متن تربیت و آموزش به آن‌ها پرداخته شود.
او دیگر اقدامات محور صنایع دریایی را، صنایع واسطه‌ای که با پیکره‌بندی خدماتی، اتصال دانش و فناوری را به بهره‌برداری انجام می‌دهند، جایگاه دیجیتال در صنایع دریایی، جایگاه فناوری اطلاعات و صنعت تولید نرم‌افزار در صنایع دریایی، جایگاه حسگرها در صنایع دریایی، اتصال رشته‌های علمی و دانشی غیرمعمول به اقتصاد دریایی، از منظرهای علوم پایه، علوم انسانی، هنر، ارتباطات و دیگر علوم، عنوان کرد.
فرمانده کارخانه نوآوری و صنایع دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران همچنین اضافه کرد: ایجاد نقش‌های خالی‌مانده در دولت، بدنه اجرایی و قانون‌گذاری به‌ویژه در حوزه‌هایی که می‌توانند نقش مولد را چه از منظر تولید و خدمات و چه از منظر تسهیل‌گری برای موضوعات گوناگون به‌ویژه در بخش نیروی کار، متخصصان، مهاجرت، اعتبارات و سرمایه‌گذاری و امنیت فراهم کند از جمله اقدامات و موضوعاتی است که ما به‌دنبال تبیین، شناسایی، نیازسنجی و حل مسئله مورد توجه قرار گرفته است.
ناخدا کریم اکبری درباره جایگاه بومی‌سازی تجهیزات دریایی و بندری هم گفت: صنعت دریایی به‌عنوان رکن اساسی و بنیادین در اقتصاد جهانی است و با  اختصاص بیش از 90 درصد از تجارت جهانی به حوزه دریا، یک زنجیره پیچیده و زیست‌بوم زندگی از فرهنگ و دانش گرفته تا تولید و خدمات،  فعالیت‌های متعدد و متنوعی را در خود جا داده است.
او اضافه کرد: اگر این صنعت را در حوزه اجرایی به سه منطقه جغرافیای اصلی یعنی خشکی برای تولیدات اولیه، بندر و ساحل برای اتصال تولیدات به دریا و دریا برای به‌کارگیری تولیدات تقسیم‌بندی کنیم، می‌بینیم که موضوعات این صنعت یک مقوله بین‌المللی و جهانی است و به‌عبارتی هیچ محصول دریایی را نمی‌توانید بیابید که به‌صورت کامل و صددرصد در یک سرزمین تولید و به بهره‌برداری برسد. همین وضعیت خود یک موضوع رقابتی در اقتصاد دریا است و کشور های مختلف چه به دریای مستقیم دسترسی داشته باشند و چه نداشته باشند، در کسب بخشی از این بازار به رقابت پرداخته‌اند و اینجا است که مسئله بومی‌سازی نمود پیدا می‌کند.
اکبری ادامه داد: از تولید مواد خام برای استفاده در ساخت تجهیزات و سامانه‌های دریایی تا ایجاد مبانی خدمات دریایی مانند آموزش و تربیت و زیرساخت‌های مربوط به آن مانند شبیه‌سازها و نرم‌افزارها و یا ایجاد و تدوین فرآیندهای تولیدی، مدیریتی و حقوقی و بسیاری از این دست فعالیت‌ها که همگی از سوی فعالان و علاقه‌مندان حضور در این زیست‌بوم مورد توجه و اقدام قرار دارند.فرمانده کارخانه نوآوری و صنایع دریایی ارتش گفت: در کشور، بخشی که در جغرافیای خشکی قرار دارد به سطوح خوبی از پیشرفت رسیده است، اما اتصال این دارایی‌ها به دریا، نیازمند ایجاد مبانی فرهنگ کاری و ارتباطات لازم برای حضور فکر، تلاش علمی، دانشی و مهارتی است و ایجاد جایگاه‌هایی که بتواند مسائل را تبیین، اولویت‌بندی و تسهیل‌گری کند، مقوله‌ای است که امروزه در پارک‌های علم و فناوری و مراکز و کارخانه‌های نوآوری دنبال می‌شود.
اکبری تصریح کرد: کارخانجات نوآوری صنایع دریایی ایران و مرکز نوآوری دریایی نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران نیز با اهداف گفته‌شده شکل گرفته است، زیرا این مجموعه‌ها با شناختی که به‌دلیل حضور مدیران بالایی و میانی آن که سابقه زیادی در دل صنعت و خدمات دریایی داشته، توانسته شرایط را برای ورود گروه‌های نوآور و دانش‌بنیان در جوار نیازهای فناورانه و خلاءهایی که می‌توان با نوآوری پُر کرد فراهم کند؛ به‌گونه ای که  امروزه می‌توان تولیدات اولیه را در حوزه ساخت قطعات گلوگاهی موتورهای دریایی با رویکردی دانش‌بنیان مشاهده کرد.
او ادامه داد: می‌توان خدمات تعمیرات انواع سامانه‌ها را به‌دست این گروه‌ها دید؛ موضوعات خلاقانه و نوآورانه برای بهره‌برداری از بسیاری از فناوری‌هایی که امروزه به بلوغ کافی رسیده‌اند، در حوزه‌های مانیتورینگ، کنترل و حرکت به‌سوی مباحث هوشمندسازی و خودمختاری، در شرکت‌هایی که در این زیست‌بوم حضور پیدا کرده و فعالیت می‌کنند، قابل مشاهده است.
چهارمین رویداد ملی کارآفرینی، نوآوری و صنایع خلاق دریامحور، با محورهای صنایع دریایی، حوزه انرژی‌های تجدیدپذیر و تجدیدناپذیر و دریامحور، فرهنگ، سلامت و ورزش و صنایع خلاق دریایی اسفند 1401 در بوشهر برگزار می‌شود.