رئیس پژوهشکده میگو کشور: برگزاری رویدادها و نمایشگاه‌ها فرصتی برای جذب مشتری و سرمایه‌گذار است

خسرو آیین‌جمشید گفت: رویداد ملی دریامحور و رویدادهای این‌چنینی به‌دلیل حضور محققان، صنعت و نمایش محصولات تولید شده در سطح آزمایشگاه‌ها و شرکت‌های دانش‌بنیان موجب جذب سرمایه‌گذار و مشتری می‌شود.

به‌گزارش کمیته رسانه رویداد ملی کارآفرینی، نوآوری و صنایع خلاق دریامحور؛ یک پژوهشگر بخش شیلات و میگو در گفت‌وگو با خبرنگار رویداد گفت: شعار اقتصاد دریامحور به این معنی است که از دریا استفاده کنیم و باعث بهره‌وری در کشور شویم.

این محقق بوشهری درباره کاربرد ترکیبات زیست‌فناورانه استخراج شده از پوست میگو گفت: «کیتین» و «کیتوزان» دو محصول پرکاربردی است که می‌توان از پوست میگو استخراج کرد.

خسرو آیین‌جمشید با اشاره به فصل صید میگو در تابستان گفت: ما بارها در این فصل بوی نامطبوع ضایعات میگو را احساس کرده‌ایم، اما همین دورریختنی که ۴۵ تا ۵۰ درصد وزن میگو را دارد دارای ارزش افزوده قابل توجهی است.

آیین‌جمشید آمار داد؛ در دنیا ضایعات صید مستقیم آبزی از دریا ۷۰ میلیون تن و ضایعات پرورشی ۶ میلیون تن است.

او ادامه داد: در کشور ما ۶۰ هزار تن ضایعات صید مستقیم و ۳۰ هزار تن ضایعات پرورشی خواهد بود.

آیین‌جمشید از ضایعات هزار تا هزار و ۵۰۰ تنی تولید شده از شرکت‌های فرآوری میگو در استان بوشهر خبر داد و گفت: از هر ۱۰ درصد ضایعات میگو می‌توانیم حدودا ۳۰ میلیون دلار ارزش افزوده داشته باشیم.

او افزود: قیمت جهانی کیتوزان ۶ دلار است.

خسرو آیین‌جمشید درباره کاربردهای کیتوزان هم گفت: کیتوزان به‌صورت خاص و ویژه در طب و بهداشت، مواد غذایی و کشاورزی مفید است. در بخش طب و بهداشت، هم آرایشی و هم دارویی را در برمی‌گیرد، انعقاد سریع خون در اورژانس، ساخت پوست مصنوعی، لنز‌های تماسی، کامپوزیت‌های کلاژنی ارتوپدی است.

او اضافه کرد: در بحث مواد غذایی تولید فیلم‌های بایو و خوراکی که ضدباکتری، خودجذبی و جایگزین سلفون‌ها است.

این پژوهشگر ادامه داد: در بخش کشاورزی هم بیشترین استفاده در ایران تولید سم ارگانیک از آن است، همچنین از کیتوزان ماده‌ای دریافت می‌شود که خود به کنترل بیماری لکه سفید که در میگوها شایع است، کمک می‌کند‌.

آیین‌جمشید درباره نگاه جهانی به کیتوزان هم گفت: تولید جهانی کیتوزان ۱۰۰ هزار تن و ارزش افزوده‌ای افزون بر ۷ میلیارد دلار است که با رشد سالانه ۱۵ درصد تا سال ۲۰۲۵ به ۱۰ میلیارد دلار می‌رسد.

او بر اساس آمار منتشرشده، کشورهای ژاپن و آمریکا را از تولیدکنندگان اصلی کیتوزان معرفی کرد.

خسرو آیین‌جمشید گفت: استان بوشهر قطب میگوی پرورشی کشور از ثبت اختراع کاربرد کیتوزان در حذف فلزات سنگین و آلاینده از ماهی‌ها و تولید کیتوزان به روشی خاص در دمای فوق‌جوش است.

او افزود: در همین زمینه یک شرکت دانش‌بنیان نیز در پارک علم و فناوری ثبت شده و وشغول فعالیت است.

این محقق بوشهری عنوان داشت: تولید کیتوزان در سال اول با ظرفیت تولید ۱۰ تن، سالانه ۲۰ میلیارد تو مان سودآوری دارد.

او اعلام کرد که به‌دلیل تاثیر مثبت نمایشگاه‌ها در عرضه محصولات و در معرض دید قرار دادن دستاوردها در چهارمین رویدادملی کارآفرینی، نوآوری و صنایع خلاق حضور فعال خواهند داشت.